Obsługa pakowarek
Niektóre maszyny pakujące są w pełni zautomatyzowane i nie wymagają dodatkowo pracy człowieka.
W ich przypadku towar zjeżdżający bezpośrednio z taśmy produkcyjnej trafia do pakowarki i tam jest umieszczany w konkretnym opakowaniu.
Jednak obecnie najczęściej występują pakowarki półautomatyczne i manualne, do pracy i obsługi których niezbędne jest działanie i pomoc człowieka.
Wysokość zaangażowania człowieka i jego praca są zależne od tego, jak wydajna jest maszyna.
Najbardziej wydajne maszyny wymagają też największego wkładu ludzkiego.
Zazwyczaj wygląda to tak, że do maszyny pakującej, w ciągu minuty, podać należy około 40 produktów lub ich pakietów.
Nie jest to mało, dlatego też do obsługi pakowarki często zatrudnia się przynajmniej dwie osoby.
Zazwyczaj kolejną osobę zatrudnia się też już do samej kontroli opakowań i produktów.
Jej zadanie polega wówczas na sprawdzaniu, czy opakowanie nie zawiera wad, czy trafiła do niego odpowiednia ilość produktu i czy towar nie został przez pakowarkę uszkodzony.